Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012


Νόμπελ Φυσικής για την παρατήρηση κβαντικών σωματιδίων

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012 10:06

Ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός


Ο Γάλλος φυσικός Σερζ Αρός και ο Αμερικανός συνάδελφός του Ντέιβιντ Ουάιλαντ θα μοιραστούν από κοινού το φετινό Νόμπελ Φυσικής, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η επιτροπή των βραβείων στη Στοκχόλμη. Οι δύο ερευνητές τιμώνται για το έργο τους στην κβαντική φυσική, και συγκεκριμένα για τις «επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τους κβαντικούς υπολογιστές.
Στοκχόλμη
Ο Γάλλος φυσικός Σερζ Αρός και ο Αμερικανός συνάδελφός του Ντέιβιντ Ουάιλαντ θα μοιραστούν από κοινού το φετινό Νόμπελ Φυσικής, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η επιτροπή των βραβείων στη Στοκχόλμη.

Οι δύο ερευνητές τιμώνται για το έργο τους στην κβαντική φυσική, και συγκεκριμένα για τις «επαναστατικές πειραματικές μεθόδους που επιτρέπουν τη μέτρηση και το χειρισμό μεμονωμένων κβαντικών συστημάτων».

Οι έρευνες των Αρός και Ουάιλαντ ανοίγουν ουσιαστικά το δρόμο για την ανάπτυξη κβαντικών υπολογιστών, οι οποίοι «ίσως θα αλλάξουν την καθημερινή ζωή μας όπως την άλλαξαν οι κλασικοί υπολογιστές τον περασμένο αιώνα» επισημαίνει η επιτροπή.

Ο δικτυακός τόπος του Ιδρύματος Νόμπελ παρουσιάζει αυτή τη στιγμή προβλήματα λειτουργίας, πιθανότατα λόγω του παγκόσμιου ενδιαφέροντος για την ανακοίνωση στις 12.50 ώρα Ελλάδας.

Το Νόμπελ Φυσικής είναι το δεύτερο βραβείο που ανακοινώνεται αυτή την εβδομάδα. Ακολουθεί την Τετάρτη το Νόμπελ Χημείας.

Περισσότερα σε λίγο.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου